Sanne & Sevilla

Een blog die beschrijft hoe ik (Sanne) de Pura Raza Espagnola merrie Sevilla (alias Pluis) opleid volgens de akademische rijstijl. We beginnen bij nul en wie weet waar we eindigen: "de weg is belangrijker dan het doel".

Monday, March 30, 2009


Stem kommando's

Gewoon een dwaas plaatje van de shet Yoerie

Vandaag weer meer over het begin van de opleiding van Sevilla. Sevilla had inmiddels geleerd aan de longe met een freestylehalster om te werken en ook zonder touw in de circel ging alles goed. Ze kon ook al goed naast me lopen. Aan de longe had ze geleerd opzij te gaan voor druk op de schouder en de achterhand en deed dit ook op afstand met behulp van dezelfde lichaamstaal. (Ik doe dan alsof ik haar wegduw.) Ze had geleerd te draaien en te verruimen en vertragen op lichaamstaal. Als je paard zo ver is, is het tijd te beginnen met stemkommando's. Stemkommandos zijn namelijk erg praktisch als je er op gaat, want dan kan je paard je niet meer zien. Je wilt uiteindelijk je grond-lichaamstaal omzetten in rijhulpen en daarbij zijn stemhulpen een handig middel.
Een stemkommando aanleren lijkt makkelijk maar er zijn wel wat aandachtspunten. Een paard hinnikt natuurlijk maar, dus iets doen als gevolg van een geluid is op zichzelf best een vreemd iets voor een paard. Het is natuurlijk wel zo dat als een paard een raar geluid hoort dat hij dan meestal vlucht. Dat is dus iets om rekening mee te houden, als je met je paard praat. In feite leer je een paard een stem kommando door herhaald een geluid te kombineren met een (niet stem) kommando dat hij al kent: bijvoorbeeld lichaamstaal of aanraken. De toon waarop je iets zegt is net zo belangrijk als wat je zegt. Het is de truc zowel de toon als het kommando altijd hetzelfde te houden. Voorbeeld: Je hebt je paard geleerd dat hij stil gaat staan als je op een rustige en vriendelijke lage toon ho zegt. Je zit op je paard en opeens gaat hij ervan door en jij piept op een hoge toon ho!, Stop nou! Daarbij klem je je stevig vast met je benen om er niet af te lazeren....gaat niet werken dus. In zo'n situatie moet je rustig blijven en leiderschap tonen. maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sevilla kent inmiddels de volgende kommando's:

halt = stilstaan

ho, ho = vertragen

kom, kom (op het ritme van het binnenachterbeen) = ondertreden en verrruimen

stap = overgang naar stap

draf = overgang naar draf

galop = oevrgang naar galop

om = wijken voor druk

voet = optillen hoef

Sevilla, let op = aandacht op mij richten

hoofd laag = ontspan je rug en laat je hoofd zakken

goed + braaf = bevestigen

kom maar = kom naar me toe

Misschien kent ze er al veel meer nu ik er zo over nadenk. Jammer genoeg, zegt ze zelf nog geen woorden terug. Maar ze kan wel op veel verschillende manieren hinniken en dat doet ze dan ook als het haar aan iets ontbreekt. Vorige week had iemand haar per ongeluk met de ietwat opdringerige ruin happy in de paddock gezet. Ik kwam langslopen en hoorde opeens een "Help, haal me hier uit" hinnik van achter de stal komen. Keek ik om de hoek van de stal, zag ik inderdaad een ietwat radeloze Sevilla door de paddock drentelen met net wat meer sjans dan ze zelf zou willen... Tja het blijft lente, he! Arme hormonen.

Labels:

Sunday, March 22, 2009

Sevilla, 6 jaar! Hoera!

Afgelopen vrijdag tijdens de cursus akademische rijstijl.

Vandaag is Sevilla jarig. Ze is 6 jaar geworden en dat betekent dat ze eindelijk uit de luiers is! Vanaf vandaag zal ze zich gedragen als een volwassen merrie en geen gekkigheid meer uithalen. Nou ik denk het niet hoor! Afgelopen week had ze behoorlijk de lente in haar bol. Maar vandaag gedroeg ze zich in ieder geval weer voorbeeldig. Dus wie weet misschien is ze nu echt groot.... Het werken aan de hand ging erg goed tijdens de cursus. Er is een hoop gaande. Maar vandaag had ik aan het einde van de training het gevoel, dat ze echt een veel verder is dan een week of twee geleden. Maar ze was ook erg moe, omdat de bak zwaar was. Dus de komende dagen ga ik lekker met haar spelen en er even niet op zitten. Dan kan ze de boel weer even verwerken.

Werken aan de hand tijdens de cursus afgelopen vrijdag

Een jarige Sevilla in galop aan de longe. Zo kun je mooi zien hoe ze zich gaat ontwikkelen, mooi vol en compact.

Sunday, March 15, 2009

2e Buitenrit

Later meer over het begin van de opleiding van Sevilla. Nu even een blik vooruit. Want vorige week heb ik voor de 2e keer een buitenrit gemaakt met Sevilla. In December zijn we begonnen met ruitermak maken. Ik rijd haar met een bare back pad en een kaptoom. In Januari ben ik begonnen met wandelen aan de hand. Dat ging erg goed. Meestal ging ik in mijn eentje met haar op pad. Nu was het dus tijd om erop te gaan zitten met buitenrijden. Om het mezelf makkelijk te maken nam ik twee leidpaarden mee. Van die paarden die gewoon lekker relaxed zijn en die je kunt volgen. Het ging zo goed dat ik zelfs wel even wat foto's kon (laten) schieten. Hierbij een kleine impressie:



Wow! Allebei helemaal happy!


Sevil denkt: Hey, ezels! Hmmm, maar goed mijn achterbenen onder me zetten dan kan ik altijd nog omdraaien.





Onze escorte! Romy en Marloes, bedankt.


Naar buiten, het is lente!


Gisteren zijn we met de hele club naar het strand geweest. Sevilla bleef thuis. Maar ik ging wel mee. Heb zelfs nog even op de geweldige Fries Evelien over het strand en door de zee mogen veren. Livian, bedankt voor het lenen van je paard! Ik heb natuurlijk een hoop foto's gemaakt. Die staan op : http://www.mijnalbum.nl/Album=6G7B4DRA
Maar de mooiste wil ik hier ook even plaatsen:

Dit zijn Renske en Evelien.