Sanne & Sevilla

Een blog die beschrijft hoe ik (Sanne) de Pura Raza Espagnola merrie Sevilla (alias Pluis) opleid volgens de akademische rijstijl. We beginnen bij nul en wie weet waar we eindigen: "de weg is belangrijker dan het doel".

Monday, September 07, 2009

"Paarden & Tango!"
O wat gaat de tijd toch snel en wat gebeurd er veel. Ik hou gewoon geen tijd over om mijn highlights te posten. Sevilla is alweer bijna een jaar bij me! Ik snap niet hoe dat nou opeens kan!?Maar goed een van de ervaringen dan nu:
Vorig weekend was ik jarig en in plaats van een kado kreeg ik een dagje levenkunst beurs voor mijn verjaardag van Birgit. Een heerlijk zweverige beurs in Driebergen. Ik vind dit soort kadootjes altijd veel leuker dan iets tastbaars. Zo kun je tenminste samen lol maken, van andere kado's moet je meestal in je eentje genieten. In de auto erheen zat ik vol met grappen en grollen over aura's en waarzeggers. We kwamen dan ook giechelend het terrein op....compleet in de verkeerde stemming... Maar al gauw waren we geboeid door al die filosofien. Hoewel we elkaar af en toe elkaar ook wel een dikke knipoog gaven. Na een uurtje stond birgit promotiekleding te passen en struinde ik even alleen langs een aantal kraampjes. Mijn oog viel op een man die zo uit de 18e eeuw het terrein op leek te zijn gestapt. Het was niet zozeer zijn kleding, maar zijn zachte houding. Ik denk dat ik de laatste weken iets te veel "pride en prejudice" heb gekeken. Anyways, de aardstralen duuwde me die kant op en ik dobberde maar eens mee. Al gauw was ik in gesprek over het tango dansen, zoals hij dat uitdraagt. En verdomd wat waren er een hoop paralellen tussen een danspaar en een paard-ruiter combinatie. Ik heb al vaak gehoord dat paardrijden net dansen is, maar ik begreep het nooit echt, realiseer ik me nu. Ik vroeg naar leiderschap en hij beschreef dat als volgt: "een paar kan alleen een geheel vormen als er een balans is tussen leiden en volgen. Als die balans goed is kun je je zelfs afvragen wie er nou leid. Hij legde zijn handpalm tegen die van mij en gaf op een vriendelijke manier druk, ik gaf van schrik mee. Hij zei: je bent nog een beetje terughoudend, helemaal waar, want die man is een wildvreemde. Maar als een goede vriend iets van je vraagt en je hebt er geen zin in dan geef je tegendruk, op een vriendelijke manier, zonder de ander te kwetsen. Dat is dus dansen. Na dit gesprekje was ik vastbesloten 's middags naar de workshop te gaan. Ik danste met 4 wildvreemden, allemaal totaal andere karakters en dus was de dans ook telkens compleet anders. Soms leidde iemand verlegen en onduidelijk, maar soms werd ik ook dominant geleid en werd er geen tegenspraak geduld. Het in de pas lopen ging net zo vanzelfsprekend als bij de paarden. Het bijzondere is dat je ook in de pas kunt volgen met je ogen dicht, terwijl je alleen contact hebt met elkaars handen. Nu snap ik ook dat als je goed voelt, je aan wenig genoeg hebt. Als je op je paard zit, kun je elkaar niet zien en dus moet een paard wel heel goed kunnen voelen wat je van hem wilt. Ik kon aan het einde alleen nog maar denken: "zo wil ik ook kunnen rijden"
Volgende lente ga ik op stal een workshop organiseren: 's ochtends dansen met mensen en 's middags dansen met je paard. Ik hoop dat Mr.&Mrs Tango
(zie ook: www.amordetango.nl) bij ons op stal willen komen lesgeven en ik ga zorgen dat we ook buiten muziek hebben, daarom moet het ook nog even wachten tot het zomerseizoen....maar to be continued.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home